Träffa webbyrån Understandit, ett av våra systerföretag.

Som du kanske vet ingår Start Communication i företagsgruppen More Ventures. Det gör vi tillsammans med en rad företag inom kommunikation och försäljning, bland annat Understandit som är en webbyrå med en unik kompetensmix. Deras fokus är att ligga i yttersta framkant tekniskt, samtidigt som de med sin bakgrund inom kognitionsvetenskap och design älskar att göra applikationer för webben enkla och intuitiva. Vi tog en pratstund med Mikael Svensson, grundare och VD.

Hej Micke, hur är läget idag?

Det är ju gott! Vi har många slutspurter med projekt som ska lanseras innan semestern, så man har ingen tid att känna efter för mycket för ändå. Det få bli kontemplation och debriefing i sommar i stället.

Berätta lite om vad ni pysslar med på Understandit!

Understandit är en webbyrå som fokuserar på att ha de vassaste medarbetarna inom teknik, webbdesign och användbarhet. Därför kan vi också utveckla de tekniskt mest avancerade webblösningarna, samtidigt som de är snygga, men viktigast av allt, de är anpassade efter människorna som ska använda dem.

Vilken sorts uppdrag tycker ni är absolut roligast och varför?

För mig är det mest intressant och utmanande när kunden har ett generellt behov som inte är specifikt för webben, och att vi kan komma på och implementera en webblösning som löser det behovet. Att hitta webblösningar som gör nytta alltså. Men frågar du vissa av mina kollegor kommer de svara något helt annat, förmodligen teknikrelaterat eller kring webbgränssnitt.

Läser man på er webb och blogg förstår man att Drupal är.. tja nästan fantastiskt. Vad är Drupal och varför är det så bra?!

Drupal är ett publiceringsverktyg för webben och det är Open Source. Det innebär att det inte finns några licenskostnader och det har ett extremt stor användarcommunity som hela tiden vidareutvecklar och delar med sig av funktioner till systemet. Just användarcommunityt och den fria koden attraherar särskilt oss och andra utvecklare. Men det är också en stark trend bland större företag att välja Drupal eller andra Open Source-verktyg framför de stora licensbaserade systemet. Det gillar ju så klart vi.

Ser att ni gjort en del appar senaste tiden, vill du lyfta fram något särskilt?

Spotifyplaylists.com och den tillhörande Spotify-appen Classify är två väldigt lyckade och roliga projekt vi gjort tillsammans med X5 music group. Appen löser problemet med att hitta klassisk musik i Spotify, som inte är anpassat efter upplägget med kompositör, orkester, symfonier, eror etc. och den har haft väldigt många användare sen den släpptes för drygt en månad sen.

Vad händer annars framåt?

Vi har ju ett par projekt tillsammans med er på Start som innefattar både en snillrik teknisk lösning och ett projekt där vi jobbar med långsiktig strategi för webben. Utan att avslöja för mycket..!

Ok, tack så mycket Micke, ha en fin sommar!